Titule i pojmovi u kinologiji

Poštovani izlagači, evo jedan koristan tekst za sve vas koji se takmičite i koji planirate da se takmičite. U daljem tekstu ćemo pokušati da vam pojasnimo koje su to titule koje vaš pas može dobiti i šta one zapravo znače. 

Tekst je namenjem kako početnicima tako i iskusnijim izlagačima ukoliko nisu sigurni u značenja titula i pojmova.

Pre svega da napomenemo da su psi uvek odvojeni po polu, sve do titule BOB.

NAPOMENA: Treceplasirani, cetvoro… psi ne dobijaju titule, ali oznake za njih postoje, npr. V3 (ocenjen odlican, plasiran na 3. mesto u razredu), ali to se npr. ne upisuje u rodovnike.

Razred NAJMLADjIH ( 6 – 9 meseci ) – opisna ocena : vrlo perspektivan (mogu dobiti svi psi iz razreda a zatim se rangirati u razredu), perspektivan i neperspektivan.

Razred MLADIH ( 9 – 18 meseci ) – titula PRM, samo prvi pas u razredu, tj. samo jedan pas po polu, psi se dalje rangiraju i to se moze obeleziti sa V2, V3, V4 (ako su ocenjeni odlicnom ocenom)

Razred INTERMEDIA (medjurazred – mogu samo vec ocenjeni psi na nekoj CAC izlozbi) ( 15 – 24 meseca ) – titula CAC (prvoplasiran odlicno ocenjen), R.CAC (drugoplasirani odlicno ocenjen), treci je V3.

Razred ZRELIH (OTVORENI razred) ( 18 meseci – 8 godina ) – titula CAC (prvoplasiran odlicno ocenjen), R.CAC ( drugoplasirani odlicno ocenjen), treci je V3.

Razred ŠAMPIONA (psi sa vec osvojenim nekim od nacionalnih ili internacionalnim šampionatom) – titula CAC (prvoplasiran odlicno ocenjen), R.CAC (drugoplasirani odlicno ocenjen) , treci je V3.

Razred RADNIH pasa (ovaj razred postoji za rase koji polazu ispit u radu, za pse koji imaju polozen ispit) – titula CAC (prvoplasiran odlicno ocenjen), R.CAC (drugoplasirani odlicno ocenjen) , treci je V3.

Razred VETERANA ( od 8 godina ) – opisna ocena : odlican (5), vrlo dobar (4), dobar (3), nedovoljan (ne zadovoljava) (1).

Sudija treba da izabere i najlepseg mladog psa od dva PRM psa, jer na mnogim izlozbama samo jedan od dva PRM psa (PRM muzjaka i PRM zenke) ide posle u BIS mladih izlozbe. Isto je i za veterane i za najmladje pse. (ovo je retko u mnogim rasama jer je broj prijavljenih pasa smesan, ali uvek vazi ako je broj pasa takav da se ovaj izbor moze vrsiti, zatim na specijalkama…)

Na CAC IZLOZBAMA : Svi psi iz svih razreda, oba pola, sa titulom PRM, zatim titulom CAC, kao i prvoplasirani iz razreda veterana ucestvuju u izboru za prvaka rase – BOB (samo jedan pas postaje BOB).

Sudija moze da izabere i najlepseg psa suprotnog pola, znaci pola koji nije dobio BOB, a titula je BOS (npr. BOB je muzjak, sad se izmedju zenki sa titulama CAC, zatim titulom PRM, kao i prvoplasiranom iz razreda veterana bira BOS pas) (ovo je retko na nasim izlobama, cesto je na npr. specijalkama…)

Na CACIB IZLOZBAMA : Svi psi, iz svih razreda, sa titulom CAC, ucestvuju u izboru za CACIB i R.CACIB titulu (muzjaci i zenke su i dalje posebno). Po pravilu prvo se dodeljuje CACIB titula (najlepsi zreo pas po polu), znaci to je najlepsi pas od svih dodeljenih CAC-eva. Kad se odabere CACIB pas, sudija treba da pozove i R.CAC psa iz njegovog razreda (npr. CACIB je bio pas iz razreda sampiona, za dodelu R.CACIB-a sudija uvodi i R.CAC psa iz razreda sampiona koji takodje konkurise za R.CACIB titulu – ali kod nasih sudija to nije uvek tako, tj. malo se zaborave…), znaci od tih pasa se bira drugoplasirani pas po polu – R.CACIB pas.

Na CACIB IZLOZBAMA : Svi psi, oba pola, sa titulom CACIB, zatim titulom PRM, kao i prvoplasirani iz razreda veterana ucestvuju u izboru za prvaka rase – BOB (samo jedan pas postaje BOB).

Sudija moze da izabere i najlepseg psa suprotnog pola, BOS psa.

Na svim i CAC i CACIB izlozbama BOB psi idu u dalju konkurenciju u BIS-u, ali takodje idu i PRM psi – za najboljeg mladog psa grupe, i najboljeg mladog psa izlozbe. Isto vazi i za veterane, i za najmladje pse. (mada ovo zavisi od organizatora, tj. organizator izlozbe odredjuje program BIS-a)

Titule u BISu su – po grupama BOG (prvoplasirani u grupi), R. BOG (drugoplasirani), BOG III (treceplasirani), moze i BOG IV (ako sudija koji bira tako odluci)…

Kod mladih je isto (ali na mnogim izlozbama ovo ne postoji), samo sa prefiksom – J.BOG, J.r.BOG, J.BOGIII

Na kraju izlzobe, od svih pobednika grupa (BOG pasa) bira se BIS (prvoplasirani na izlozbi – najlepsi pas izlozbe), R. BIS (drugoplasirani), BIS III (treceplasirani), moze i BIS IV (ako sudija koji bira tako odluci)…

Kod mladih je isto, samo sa prefiksom J.BIS, J.r.BIS, J.BISIII

Na mnogim izlozbama (npr. u inostranstvu, uvek se bira, a kod nas retko, ali uobicajeno na specijalkama) i najlepsi veteran, najlepsi najmladji pas… Pise se VeteranBIS, VeteranR.BIS, BabyBIS, BabyR.BIS

Objasnjenje naziva termina:

PRM – prima junior / prvak razreda mladih

CAC(Certificat d’aptitude au Championnat (national)) – sertifikat drzavnog (nacionalnog) sampiona (sampionata), tj. potvrda osvojene kandidature za nacionalnog sampiona

Na izloЕѕbama (de beaute – u lepoti) – CACB

Na utakmicama (de travail – u radu) – CACT

CACIB(Certificat d’aptitude au Championnat International de Beaute) – internacionalni sertifikat prvaka u lepoti, tj. potvrda osvojene kandidature za internacionalnog sampiona u lepoti

CACIT(Certificat dВґaptitude au Championnat International de Travail) – internacionalni sertifikat prvaka u radu, tj. potvrda osvojene kandidature za internacionalnog sampiona u radu.

BOB(Best of Breed) – prvak rase (najlepsi pas rase, nevezano za pol)

BOS(Best of Oposite Sex) – najlepsi pas rase suprotnog pola psa koji je dobio titulu BOB

BOG / BIG(Best of/in Group) – najlepsi pas svoje FCI grupe, prvak grupe

BIS(Best in Show) – najlepsi pas na izlozbi

R(reserve) – rezerva, drugoplasirani

Baby – oznaka za bebe, najmladje pse

J(junior) – oznaka za juniore

Veteran – oznaka za veterane

ClubSieger / Club Winner – pobednik na specijalizovanoj izlozbi, klubski pobednik

EW(Europian Winner) – evropski sampion

WW(World Winner) – svetski sampion

CH(Champion) – sampion (nacionalni, drzavni)

INT.CH(International Champion) – internacionalni sampion

Skorašnji članci

Izložbe pasa – SRBIJA 2024.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA PASA C.A.C.I.B. 2024. Datum Izložba 30.03.2024 BOGATIĆ –…