U Norveškoj zabranjen uzgoj buldoga i kavalirskih španijela

Kavalirski španijeli kralja Čarlsa prepoznatljivi su po svojim malim glavama, a engleski buldozi po naboranim njuškama – to su odlike koje njihovi vlasnici vole.

Izvor: Pixabay

Ali u Norveškoj je doneta još nezabeležena odluka – zabranjen je njihov uzgoj jer se pate da bi bili slatki. Okružni sud u Oslu je u nedavnoj presudi zabranio uzgoj ove dve rase uz obrazloženje da im se nanosi šteta, što je u skladu i s norveškim zakonima o zaštiti životinja.

Presudu aktivisti za prava životinja hvale, uzgajivači kritikuju, a podstaknuta je debatom: jesmo li u težnjama za što slađim kućnim ljubimcima otišli u ekstrem i zanemarili njihovu dobrobit?

„Mnoge rase nemaju dovoljno genske raznolikosti i nose velike rizike od bolesti“, kazala je predsednica Norveškog društva za dobrobit životinja Ašlid Roaldset za AFP.

Njena organizacija pokrenula je sudski postupak protiv kompanija i pojedinaca koji uzgajaju pse.

„Moramo promeniti način na koji parimo pse“, kazala je. I dodala: “ Način na koji to sada radimo možda je bio prihvatljiv pre 50 godina, ali više nije“.

Zbog parenja međusobno srodnih pasa dve rase već su dobile „garanciju bolesti“, dugu listu oboljenja koje razvije većina, ako ne i sve jedinke.

Buldozi jaki, ali imaju razne probleme

Slatki, ali izgledom opaki – od Drugog svetskog rata smatrani i simbolom britanske otpornosti – engleski buldozi su zbog kratke njuške razvili probleme disajnog sistema, ali i dermatološke, reproduktivne i ortopedske probleme.

Izvor: Pixabay

Više od polovine buldoga rođenih u Norveškoj u poslednjih 10 godina moralo se roditi carskim rezom.

„Nemogućnost ove pasmine da se ošteni prirodnim putem sama po sebi je dovoljan razlog zbog kojeg ih ne bi trebalo pariti“, napisali su sudije u presudi.

Kavaliri koji su tokom godina osvojili srca brojnih, među kojima su i kraljica Viktorija, Ronald Regan i Silvester Stalone – često pate od glavobolja zbog premale lobanje i imaju probleme sa srcem i očima.

Roaldset tvrdi kako se ove bolesti ne mogu izbeći parenjem s čistokrvnim jedinkama iz drugih zemalja jer među njima generalno nedostaje genske raznolikosti.

Ove dve pasmine s vremenom će izumreti, kazala je. „Biće im bolno jer će s vremenom razvijati sve više i više bolesti“, dodala je.

Uzgajivačnice štenaca

Odluka donesena 31. januara još nije stupila na snagu jer je na nju uložena žalba. Profesionalnim uzgajivačima izazvala je šok.

„U presudi je rečeno da se psi rađaju s glavoboljama, ne razumem to“, kazala je dugogodišnja uzgajivačica Lize Gran-Henriksen posmatrajući svojih pet kavalirskih španijela kralja Čarlsa kako trčkaraju ispred njenog doma u Oslu.

„Kada bi to bilo tako, oni ne bi bili srećni. Oni su srećni psi koji trče naokolo i izgledaju jako zdravo, a mislim da stvarno to i jesu“, tvrdi.

Profesionalni uzgajivači priznaju da su ove dve rase sklone „izazovima“, ali tvrde da se može izbeći selektivnim parenjem jedinki koje su u skladu sa standardima rase.

Naglašavaju i da presuda ne zabranjuje vlasništvo, prodaju i uvoz kavalira i buldoga, već samo njihov uzgoj.

„Potražnja neće pasti, a psi koji budu na prodaju biće još bolesniji“, izjavila je.

„Neće biti u skladu sa standardima veterinarske struke i neće se znati ništa o njihovom pedigreu“, dodala je.

Istovremeno, iz Društva za dobrobit životinja kažu da budućnost ovih rasa leži u parenju s drugim pasminama kako bi se izbegli genetički nedostaci.

„Kada bi kavaliri imali malo veću lobanju u kojoj će biti mesta za njihov mozak… još uvek bi bili najslađi psi na svetu“, tvrdi Roaldset.

„Buldozi bi s manje nabora, s dužom njuškom i boljim kosturom izgledali malo drugačije, ali bi se i dalje mogli zvati buldozima“, dodala je.

Izvor: N1

Skorašnji članci

Izložbe pasa – SRBIJA 2024.

MEĐUNARODNA IZLOŽBA PASA C.A.C.I.B. 2024. Datum Izložba 30.03.2024 BOGATIĆ –…