Bulmastif (Bullmastiff)

Pozdrav budući vlasniče, ukoliko želiš da me imaš za ljubimca, evo šta treba da znaš o meni.

Ja sam Bulmastif, veliki, moćan i snažan pas. Nastao sam u Engleskoj negde u XIX veku. Mog praoca mastifa su ukrstili sa ženkom buldoga, želeli su moćnog i psa zastrašujućeg izgleda, a koristio sam im kako bih zastrašio, oterao i odbranio gazdinstva svojih vlasnika od lopova i drugih neželjenih gostiju.

Do drugog svetskog rada, radio sam u policiji, u Velikoj Britaniji. A čuvao sam i rudnike dijamanata u zlata  u Južnoj Africi. Sve u svemu ja sam pas čuvar, i to je moja misija. Veoma sam odan i poslušan, ali volim kada imam gazdu koji ima potpuni autoritet nadamnom. Veoma sam poverljiv, i ne brinite, biću uvek iz vas.

Iako sam jako velik, strašan i moćan, pun sam poleta i odlično se slažem sa decom. Volim igru, i volim dvorište po kom mogu da trčim i trošim svoju energiju, stoga molim te da ne živimo u stanu.

Ako želiš da me vodiš na izložbe može, ali prvo moraš dobro naučiti sve moje fizičke osobine, i kriterijume koje moja rasa zahteva.

Pripadam II FCI grupi a iz porodice sam molosa i pinčera i šnaucera.

Čvrste sam gradje, odajem utisak snažnog ali ne i teškog psa. Glava mi je snažna, čvrsta i naborana, a njuška kratka sa dobro naglašenim čeonim usekom. Nos mi je pljosnat sa dobro raširenim nozdrvama a gubica ne sme da mi visi. Oči su mi tamne i boje lešnika.

Kod mene je dozvoljen blagi proganatizam donje vilice. Uši su mi male i u obliku slova V, poluspuštene i visoko postavljene. Grudni koš mi je širok i dubok, a ledja kratka prava i mišićava, Zadnje noge su mi mišićave, i pomažu mi da mi hod bude kompaktniji.

Žargonski reženo imam mačije noge, zbog mojih mekanih jastučića. Rep mi je visoko postavljen, pravi ili savijen, svejedno, jak pri korenu a pri vrhu postaje tanji.

Dlaka mi je kratka i gusta, bilo koje nijanse ridje boje, crvene, prošarane ili ne. Mora da bude čista i jasna, ali dozvoljeno je da imam malu mrlju na grudima.Maska njuške treba postepeno da nestaje ka očima koje su mi okružene tamnim mrljama, Zbog toga se čini da sam malo melanholičan, ali verujete, nisam uopšte.

Negativne poene ćemo skupiti ako su mi zubi nepravilno postavljeni, ako su mi uši takozvanog ražinog uha, ukoliko mi je dlaka duža, svilenkasta i neujednačene boje.

Kako me negovati?

Što se tiče moje dlake tu nećeš imati mnogo posla 🙂 E sad, umem baš da balavim, a ponekad i hrčem. Poželjno je da uz mene uvek nosiš peškir kako bi mogli da brišemo moju njušku. Takodje i za fizičku aktivnost nisam mnogo zahtevan. Dovoljno mi je povremeno trčanje i istrčavanje, ili pak šetnja. Vrućina i velika vlaga mi baš ne prijaju.

Moje zdravlje.

Generalno, nisam bolješljikav, samo na par stvari moraš obratiti pažnju. Redovno mi kontroliši oči, kukove i laktove. Takodje često umem da imam problema sa torzijom želuca, koronorarnom arterijskom bolesti i displazijom lakta. Ne brini, čak i ako se ovo desi za sve ima leka.

Ukratko, to je to. Nadam se da te nisam smorio i da si naučio barem nešto o meni. Detaljnije, kad se upoznamo!!

Pozzzz!!!!! 🙂

Skorašnji članci

Moja priča: Davor Petreski

Priznajemo, dugo se nismo oglasili sa nekom novom pričom. Ali…

Moja priča: Bratislav Milošević

Dragi čitaoci, od danas pa na dalje, svake nedelje u…